Φωνητική

Η ανθρώπινη φωνή είναι ένα καταπληκτικό , σύνθετο και ευαίσθητο ταυτόχρονα όργανο. Πέρα από το γεγονός ότι είναι το σημαντικότερο μέσο επικοινωνίας, εκφράζει χωρίς αμφιβολία τα συναισθήματά μας, δίνοντας έτσι στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας.

Η ομιλία και το τραγούδι είναι λειτουργίες που εκτελούνται τόσο φυσικά ώστε η σημασία της εκπαίδευσης της φωνής δεν είναι εμφανής.

Όμως, για παράδειγμα, όσο καλά κι αν τρέχει ένας άνθρωπος, θα τρέχει γρηγορότερα, αποδοτικότερα υπό τις οδηγίες ενός καλού προπονητή.

Ακριβώς το ίδιο ισχύει με την φωνή. Ο καθηγητής φωνητικής και τραγουδιού, ο «προπονητής», ασχολείται με το «χτίσιμο» της φωνής εφαρμόζοντας στον εκπαιδευόμενο ασκήσεις που έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της τόσο τονικά, ρυθμικά όσο και ερμηνευτικά σε όλα τα είδη τραγουδιού όπως λυρικό, musical αλλά και μοντέρνο.


Στο Αριάδνειο Ωδείο λειτουργούμε με επίκεντρο τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να τις ανακαλύψουν.

Πιο συγκεκριμένα (αφορά σε όλα τα είδη τραγουδιού):

-Το μάθημα τραγουδιού είναι ατομικό, δηλαδή στην αίθουσα βρίσκονται μόνο ο σπουδαστής και ο καθηγητής.

-Περιλαμβάνει ασκήσεις που αφορούν στην τοποθέτηση της φωνής, την αναπνοή, την σωστή άρθρωση των λέξεων καθώς επίσης και την εκπαίδευση της σκηνικής παρουσίας.

-Το Ωδείο μας δίνει την δυνατότητα στους σπουδαστές τραγουδιού, ανεξάρτητα από το είδος που υπηρετούν, να συμμετέχουν πολύ συχνά σε συναυλίες, καλλιτεχνικά εργαστήρια ενισχύοντας έτσι την συνεργασία με μουσικούς από άλλους χώρους αλλά και εξοικειώνοντας τους στις απαιτήσεις μίας ζωντανής εμφάνισης μπροστά σε κοινό.

Λυρικό ή κλασσικό τραγούδι

Το είδος του τραγουδιού που ξεκινά από την προκλασσική περίοδο ως την όπερα.

Το ρεπερτόριο του κλασσικού τραγουδιού είναι ρεπερτόριο απαιτήσεων γι’ αυτό και τα χρόνια φοίτησης – συγκριτικά με το μοντέρνο – είναι περισσότερα και οδηγούν σε κρατικά αναγνωρισμένους τίτλους (πτυχίο – δίπλωμα).

Μοντέρνο τραγούδι (ποπ, έντεχνο, λαϊκό)

Το μάθημα του μοντέρνου – ελαφρού τραγουδιού περιλαμβάνει κομμάτια από διάφορα είδη τραγουδιού όπως ποπ, ροκ, musical, έντεχνο, λαϊκό, ελληνικά ή ξένα κομμάτια πάντα σε συνεννόηση με τον σπουδαστή.

Το Ωδείο μας σε συνεργασία με το εξεταστικό πρόγραμμα του Thames Valley University - London College of Music δίνει την δυνατότητα στους σπουδαστές όλων των ειδών τραγουδιού να κατοχυρώσουν τις σπουδές τους και να εισαχθούν (εφ’ όσον το επιθυμούν) και σε βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.