ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η διαδρομή του ωδείου μας στο κόσμο της μουσικής ξεκίνησε το 1993 και από τότε μέχρι και σήμερα παρέχουμε στους μαθητές μας ένα ολοκληρωμένο και δυναμικό πρόγραμμα μουσικών σπουδών. 

Το Ανθρώπινο Δυναμικό μας

Οι άνθρωποι που στελεχώνουν το χώρο μας πέρα από τις γνώσεις και την ειδίκευση που έχουν, διακρίνονται για την αγάπη τους στα παιδιά και χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα και συνέπεια. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν σωστούς μουσικούς και να βοηθήσουν το κάθε παιδί να αναπτύξει τις ικανότητές του, να εκφράσει τα συναισθήματά του και να αγαπήσει τη μουσική. Οι σχέσεις τους με τους μαθητές δεν είναι τυπικές αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου ο μαθητής θα νιώθει οικογενειακά. Μέσα από τακτικά σεμινάρια ενημερώνονται για τις μουσικές και παιδαγωγικές εξελίξεις.

Εγκαταστάσεις

Στο ωδείο μας, οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με τη μουσική σε ένα περιβάλλον ιδανικό για την εκμάθησή τους, εξοπλισμένο και πλήρως κλιματιζόμενο. Στον άνετο χώρο υποδοχής οι μαθητές και οι γονείς μπορούν να ακούσουν μουσική, να μελετήσουν, να παρακολουθήσουν φωτογραφικό υλικό και videos από τις συναυλίες και τις δραστηριότητες του Ωδείου. 

Στις αίθουσες διδασκαλίας κυριαρχούν χρώματα που προδιαθέτουν ευχάριστα τους μικρούς και μεγάλους μας μουσικούς να μάθουν μουσική και να δημιουργήσουν. Ακόμα διαθέτει αίθουσα συναυλιών, όπου πραγματοποιούνται τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, οι μαθητικές συναυλίες αλλά και κάθε είδους γιορτή. Επίσης λειτουργεί και studio ηχογραφήσεων άρτια εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Έτσι οι μαθητές που ενδιαφέρονται μπορούν να ηχογραφήσουν τη δουλειά τους. Παράλληλα έχουμε τη δυνατότητα μαγνητοσκόπησης των συναυλιών μας.

LCM

Το ΑΡΙΑΔΝΕΙΟ ΩΔΕΙΟ συνεργάζεται επίσημα με το εκπαιδευτικό - εξεταστικό πρόγραμμα του Thames Valley University - London College of Music (LCM). Οι μαθητές μέσω εξετάσεων έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν τις γνώσεις τους με ένα Πανεπιστημιακό τίτλο. Οι εξετάσεις διεξάγονται στο πιάνο, όλα τα όργανα ορχήστρας, το τραγούδι, τη θεωρία, το μουσικό θέατρο, την κιθάρα, το συνθεσάιζερ, το εκκλησιαστικό όργανο, τα κρουστά, τα τύμπανα. Οι εξετάσεις στην ηλεκτρική κιθάρα και το μπάσο διεξάγονται σε συνεργασία με το RGT (Registry of Guitar Tutors).

Η πιστοποίηση δίνεται μέσω του QCA (Qualifications and Curriculum Authority), ενός οργανισμού που λειτουργεί επίσημα ως έγκριση των εξεταστικών συστημάτων που υπάρχουν στα ωδεία με τα οποία συνεργάζεται. Είναι η αρχή που εγκρίνει τα πτυχία και τα προγράμματα σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα πτυχία του LCM αναγνωρίζονται διεθνώς και απονέμονται στον τομέα της σύνθεσης, στις διπλωματικές εργασίες και τη θεωρία, στην ερμηνεία και τη διδασκαλία όλων των οργάνων. Επίσης οι μαθητές όταν δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια μέσω του συστήματος UCAS, έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν στη βαθμολογία τους μόρια, εφόσον έχουν περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις.

Υπάρχουν Εννέα Επίπεδα Εξετάσεων που ξεκινούν από το Προκαταρκτικό επίπεδο το οποίο είναι για αρχάριους και φτάνουν το Επίπεδο 8 για πολλά υποσχόμενους μουσικούς. Επίσης διεξάγονται και Διπλωματικές Εξετάσεις. Οι εξετάσεις διεξάγονται δύο φορές το χρόνο (Φεβρουάριο - Ιούνιο).

Το δελτίο εξεταστέας ύλης των εξετάσεων του LCM έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να προετοιμάζει τους σπουδαστές για τις προαγωγικές εξετάσεις στη Μουσική Ερμηνεία, για την απόκτηση πτυχίων από το πανεπιστήμιο του Thames Valley. Έχει μια συγκεκριμένη δομή που βοηθά τους σπουδαστές να κατακτήσουν σταδιακά την κατανόηση, τις γνώσεις και τις δεξιότητες εκείνες που είναι απαραίτητες για να μπορούν να παίξουν ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο και να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, τόσο ως ερμηνευτές όσο και ως έμπειροι ακροατές.
​​​​​​​
Οι εξετάσεις διενεργούνται από εκπαιδευμένους εξωτερικούς εξεταστές και λαμβάνουν χώρα στα εγκεκριμένα κέντρα της Αγγλίας και του εξωτερικού. Τέτοιο εγκεκριμένο κέντρο, είναι και το Ωδείο μας.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Στο Αριάδνειο Ωδείο, θέτουμε πάντα υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους παράλληλα με την άρτια μουσική κατάρτιση, γνωρίζοντας τη ζωτική σημασία της μουσικής για τη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Βασισμένοι στις γνώσεις, την υπευθυνότητα και το μεράκι του προσωπικού έχουμε δημιουργήσει έναν ζωντανό και άρτια εξοπλισμένο χώρο δημιουργίας και έκφρασης για το κάθε όργανο, με έμφαση στην ουσιαστική – βιωματική σχέση των παιδιών με τη μουσική.
​​​​​​​
Στην προσχολική ηλικία, η σχέση με τη μουσική χτίζεται μέσα από το παιχνίδι, για να εδραιωθεί αργότερα μέσα από τις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους για την εκμάθηση κάθε οργάνου. Πέρα από την εκμάθηση οι μαθητές μέσα σε κλασικά σύνολα, jazz μπάντες, rockgroups, λαϊκές ορχήστρες και παραδοσιακές κομπανίες, βιώνουν δημιουργικά τη μουσική πράξη. Πάνω απ’ όλα, όμως, το Αριάδνειο Ωδείο είναι μια μικρή κοινωνία. Γι’ αυτό μαθητές, καθηγητές και γονείς συμμετέχουμε ενεργά στις δραστηριότητες του Ωδείου, τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, τις συναυλίες, τις εκδρομές και ανακαλύπτουμε μαζί τη χαρά της μουσικής ζωής! Τέλος επιδιώκουμε και διατηρούμε προσωπική επαφή με τους γονείς, γνωρίζοντας πως η τακτική επικοινωνία και η καλή συνεργασία των γονέων με τους καθηγητές και τη διεύθυνση, εξασφαλίζει τα μέγιστα αποτελέσματα στην εξέλιξη των μαθητών.

Το Ωδείο μας σε συνεργασία με το εξεταστικό πρόγραμμα του Thames Valley University - London College of Music, δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές όλων των ειδών τραγουδιού να κατοχυρώσουν τις σπουδές τους και να εισαχθούν (εφόσον το επιθυμούν) και σε βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Αξιολόγηση των Μαθητών

Στα πλαίσια της παρακολούθησης της πορείας των μαθητών μας, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση και την προσωπική επαφή με τον κάθε μαθητή, πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα ο καθιερωμένος έλεγχος προόδου, η αξιολόγηση δηλαδή της εργασίας κάθε τριμήνου.

Ο «έλεγχος προόδου» είναι εποικοδομητικός και για τους μαθητές, γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να σταθούν και οι ίδιοι «απέναντι» από τη δουλειά τους, να εντοπίσουν τυχόν προβλήματα αλλά και να εξοικειωθούν με τη διαδικασία των εξετάσεων που προβλέπεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.

Προετοιμασία για το μουσικό Γυμνάσιο/ Πανεπιστήμιο 

Στελεχωμένο από μια ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων καθηγητών, το ωδείο μας, εδώ και χρόνια, πρωτοπορεί στην προετοιμασία υποψηφίων για την εισαγωγή στα μουσικά γυμνάσια και πανεπιστήμια της χώρας.